Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ – ΡΑΨΩΔΙΑ Ψ’ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ – ΡΑΨΩΔΙΑ Ψ’
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ)

Όπως σημειώσαμε σε προηγούμενη ραψωδία το σημαντικότερο για έναν πολιτικό είναι ν’ αφήσει πίσω του κάτι που θ’ «αντέξει» στον χρόνο. Στην περίπτωση του πρώην (υπο)Υπουργού Αθλητισμού και νυν Υπουργού Δικαιοσύνης αυτό που αφήνει πίσω του είναι δυό-τρία νομοθετήματα. Το πρώτο από αυτά αφορούσε τους τακτικούς δικαστές στην Ε.Π.Ο., το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθώς και ποινές για όσους μέσω του Τύπου και του διαδικτύου ενθαρρύνουν, παροτρύνουν, υποκινούν ή επιδοκιμάζουν επεισόδια, ρατσιστικές συμπεριφορές κ.λ.π. (άρθρο 1 παρ. 5, Ν. 4326/2015).

Το δεύτερο νομοθέτημα του αφορούσε το ντόπινγκ. Καθώς όμως αυτό στην ουσία ήταν μεταφορά στην Ελληνική Νομοθεσία του νομικού πλαισίου που επέβαλλε η WADA δεν μετρά ως «πνευματικό» παιδί του. Έτσι φτάνουμε αισίως στο τρίτο του νομοθέτημα, το οποίο και αποτελεί την πιο σημαντική (ουσιαστική) συνεισφορά του στα πράγματα της Χώρας και ειδικά του Αθλητισμού.

Ωστόσο το τελευταίο του νομοθέτημα είναι ακόμη στο στάδιο του Σχεδίου Νόμου και θα βρίσκεται μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη σε δημόσια διαβούλευση. Το κακό για τον Σταύρο Κοντονή είναι πως εξαιτίας της μετάθεσης του στο Δικαιοσύνης, δεν θα είναι αυτός που θα εισηγηθεί το Σχέδιο Νόμου στην Βουλή (αν τελικά φτάσουμε ως εκεί). Βέβαια σαν Υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει και αυτός τον νόμο (όπως άλλωστε υπογράφει και όλους τους νόμους), αλλά δεν είναι το ίδιο. Θα νοιώθει όπως ο χωρισμένος μπαμπάς που του αρνούνται να συνοδεύσει τον γιό του την πρώτη μέρα στο σχολείο και είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί από μακρυά.

Επιπλέον φαντάζεστε ότι αν δεν κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου στην Βουλή ή αν περάσει με ουσιώδεις αλλαγές και προσθήκες στην ουσία θα τον θυμόμαστε μόνο για τον πρώτο του νόμο (Ν. 4326/2015). Έναν νόμο του οποίου διατάξεις έχουν μείνει στο συρτάρι (ανεφάρμοστες) και κανείς δεν ντρέπεται να το ομολογεί αυτό.

Σήμερα όμως θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά ενδεικτικά σε κάποιες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου κάποιες από τις οποίες είναι ύποπτες και κάποιες άλλες για πέταμα.

Για παράδειγμα:

Στο άρθρο 73 καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (Α.Α.Ε.). Μεταξύ αυτών ορίζεται ότι μια Α.Α.Ε. πρέπει ν’ αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει την οικονομική της βιωσιμότητα για μια 3ετία.

Αυτός που το σκέφτηκε πρέπει να ήταν μεγάλος φωστήρας. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι η ίδια ρύθμιση ισχύει για τα Τ.Α.Α. οπότε απλά κάποιος την αντέγραψε. Όταν έχεις να γράψεις 160+ άρθρα που καιρός να εξετάσεις τα πράγματα από το μηδέν. Φυσικά είναι πρακτικά ηλίθιο να καταστρώνει προκαταβολικά μια εταιρεία πλάνο για μια 3τία (εδώ δεν το κατορθώνει ένα Κράτος), αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα».

Στο ίδιο άρθρο στην 3η παράγραφο καθορίζεται ο τρόπος κάλυψης του αρχικού Μ.Κ. μιας Α.Α.Ε. Όποιο μέλος του ιδρυτικού σωματείου θέλει να συμμετάσχει πρέπει εντός προθεσμίας να καταθέσει επιστολή για το ποσό που θέλει να δώσει, η οποία να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή. Η επιβολή όρων που είναι πιο σκληροί και από αυτούς που ισχύουν στις Α.Μ.Κ. με δημόσια εγγραφή είναι κάτι πρωτόγνωρο στα χρονικά. Κάτι που δεν ταιριάζει σ’ έναν «Αριστερό» που μεταλλάχθηκε σε «πραγματιστή» (οι ΚουΚουΈδες θα έλεγαν «οπορτουνιστή»).

Το καλύτερο όμως είναι αυτό που προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων τριών άρθρων (82, 75 & 87).

Με το άρθρο 82 συνεχίζει να υφίσταται (τυπικά τουλάχιστον) η «καταδυνάστευση» του άρθρο 47α του Κ.Ν. 2190/1920 σχετικά με το ύψος των «Ιδίων Κεφαλαίων» σε σχέση με το Μ.Κ. και τις συνέπειες όταν αυτό είναι κάτω του 50%. Αποφεύγοντας εδώ το ζήτημα αν θα έπρεπε ή όχι να συνεχίσει να υφίσταται η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα σχολιάσουμε μόνον ότι με την ρύθμιση αυτή ο νομοθέτης του 1920 σκόπευε να προφυλάξει όσο μπορούσε τους συναλλασσόμενους με μια εταιρεία από τ’ αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης (σκόπιμης ή όχι) από την Διοίκηση της.

Ωστόσο όπως σημειώσαμε παραπάνω η «καταδυνάστευση» των «Ιδίων Κεφαλαίων» είναι μόνο τυπική αφού ένας από τους φωστήρες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής σκέφτηκε να συνυπολογίζεται στα «Ίδια Κεφάλαια» η αξία του σήματος που εισέφερε έναντι 10% το ιδρυτικό σωματείο στην Α.Α.Ε. (άρθρο 75). Προσέξτε ούτε λέξη για ποσοστά του σωματείου επί των εισπράξεων από την πώληση των ειδών με το σήμα (που παραμένει «ιδιοκτησία» του σωματείου).

Τέλος με το άρθρο 87 διατηρείται η ρύθμιση του Ν. 2725/1999 σχετικά με την αξία αποτίμησης των αθλητών και τον συνυπολογισμό της (και αυτής) στα «Ίδια Κεφάλαια».

Αν το καλοσκεφτεί κανείς ο συνδυασμός των παραπάνω διατάξεων νοθεύει τον ανταγωνισμό των Α.Α.Ε. εννοείται πάντα προς όφελος των «μεγάλων». Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο κριτήριο ως τώρα για την διαπίστωση της οικονομικής «υγείας» μιας εταιρείας είναι ο Δείκτης των «Ιδίων Κεφαλαίων» και όχι η δυνατότητα της να αποπληρώνει τα χρέη της («Δείκτης Ρευστότητας»).

Τέλος αν διαβάσει κάποιος το Σχέδιο Νόμου θα δεί ότι δεν υπάρχει έστω μια διάταξη που να προάγει την διαφάνεια και τον Κοινωνικό Έλεγχο των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Αλλά αυτά είναι για τους «Αριστερούς» που ακόμη δεν έχουν πάρει κάποια «καρέκλα» και όχι για τους «πραγματιστές Αριστερούς» σαν τους «ρεβιζιονιστές» του Κ.Κ.Ε. εσ. (απ’ όπου προέρχεται ο Σταύρος).

 

ΡΑΨΩΔΙΑ Α', ΡΑΨΩΔΙΑ Β', ΡΑΨΩΔΙΑ Γ', ΡΑΨΩΔΙΑ Δ', ΡΑΨΩΔΙΑ Ε', ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ', ΡΑΨΩΔΙΑ Η', ΡΑΨΩΔΙΑ Θ', ΡΑΨΩΔΙΑ Ι', ΡΑΨΩΔΙΑ Κ', ΡΑΨΩΔΙΑ Λ' , ΡΑΨΩΔΙΑ Μ' , ΡΑΨΩΔΙΑ Ν', ΡΑΨΩΔΙΑ Ξ', ΡΑΨΩΔΙΑ Ο',ΡΑΨΩΔΙΑ Π', ΡΑΨΩΔΙΑ Ρ', ΡΑΨΩΔΙΑ Σ', ΡΑΨΩΔΙΑ Τ', ΡΑΨΩΔΙΑ Υ', ΡΑΨΩΔΙΑ Φ', ΡΑΨΩΔΙΑ Χ'

 

25 Νοέμβρη 2016
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 6172 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΚΟΝΤΟΝΙΑΔΑ – ΡΑΨΩΔΙΑ Ψ’ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟ» ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΝΗ)